Odmiany warzyw – moje pewniaki.

Kosz

Te dni zimne i ciemne wymagają zajęć, które niosą radość. Dzisiaj 28 dzień stycznia, do wiosny 51 dni, a więc to czas najwyższy, aby rozejrzeć się za nasionami. Od 30 lat uprawiam warzywa. Wybieram te, które nadają się do uprawy amatorskiej, są łatwe w uprawie, nie dojrzewają wszystkie w jednym czasie, są na tyle odporne, że nie wymagają stosowania chemii, a przede wszystkim – mają smak.

Jakie odmiany wybrałam w tym roku? Mam sporo nowych do testowania i o efektach napiszę w przyszłym roku, a teraz napiszę o pewniakach. Zawsze wybieram przynajmniej jedną odmianę bardzo wczesną i drugą późną. Wysiane tego samego dnia, dają plon w różnym terminie.

Przez kilka dni będę zamieszczała po kilka gatunków warzyw, bo wyszedł mi z tego bardzo długi tasiemiec.

BÓB – FIGARO, BONZO (bardzo długie strąki),BIZON, BARTEK,DRAGON. Wybieram jak najwcześniejsze odmiany i robię rozsadę. Od połowy lutego wysiewam po dwa-trzy nasiona do doniczek 7×7 cm, po wschodach wystawiam je do zimnej szklarni. Nie boją się chłodu, znoszą przymrozki do -5 stopni, a pozostawione w domu nadmiernie się wyciągną. Bób im wcześniej wysiany, tym większa szansa, że ucieknie przed mszycami, no i będzie do jedzenia bardzo wcześnie, gdy ten sklepowy jest jeszcze bardzo drogi.

BROKUŁ – CEZAR, ma ładny kolor róż, jest wczesny. Po wycięciu róży głównej, gdy zapewnimy mu dużo wilgoci, bardzo intensywnie tworzy nowe różyczki wyrastające z kącików liści. Brokuł Calabrese Natalino, nie odrasta tak chętnie, ale też tworzy kilka dodatkowych różyczek, po wycięciu głównej. Brokuły najczęściej uprawiam w poplonie po groszku lub wczesnych ziemniakach.

BURAK – OKRĄGŁY CIEMNOCZERWONY, CZERWONA KULA i OPOLSKI. Ten pierwszy jest najwartościowszą odmianą wśród powszechnie spotykanych. Ma największa zawartość betaniny i cukru, nie kumuluje azotanów i nie bardzo go lubi chwościk, który bywa zmorą uprawianych buraków. OPOLSKI jest dobry na botwinkę i przetwory.

Wysiewam trochę w kwietniu, na botwinkę, a na zimę w czerwcu. Robię np. wsiewkę między ozimą cebulą i czosnkiem, które wyrwane w lipcu, zrobią miejsce rozrastającym się buraczkom.

Burak
Botwinka – lato zamknięte w słoiku.

—————————————————————————————————————–

CEBULA – EFEKT, SUPRA, SOCHACZEWSKA i czerwona KARMEN. Nie lubię najpopularniejszej cebuli Wolskiej. Nie lubię twardej cebuli, a ona taka jest. Wybór dostępnych odmian cebuli dymki jest bardzo skromny. Dlatego, jeśli chcemy mieć inne odmiany, to trzeba kupić nasiona i samemu wyhodować dymkę. To jest naprawdę bardzo proste i warto to zrobić. Można też zrobić rozsadę cebuli, ale to wymaga trochę więcej starań, dlatego początkujący, niech zaczną od posadzenia dymki i zakupu nasion na wyhodowanie dymki na przyszły rok.

Dymkę sadzę jak najwcześniej, wysiew nasion na dymkę można zrobić w kwietniu, najlepiej do 20 dnia miesiąca. Warto posadzić przynajmniej jeden rządek szalotki, daje więcej szczypiorku niż zwykła cebula.

CUKINIA – zielona pasiastaSTRIATO D`ITALIA, zielona w kropki SORAYA, pomarańczowa GOLDENA i okrągłe zielone TONDO CHIARO DI NIZZA lub TONDO DI PIACENZA – lubię mieć kilka kolorów cukinii, więc sadzę kilka krzaków i najczęściej każdy innej odmiany. Bardzo lubię okrągłe cukinie TONDO, świetnie się je faszeruje.

Rozsady cukinii, dynii, ogórków, kabaczków robię w połowie kwietnia.

DYNIA – UCHIKI KURI czyli HOKKAIDO to bardzo ładne i zgrabne dynie. Dorastają do 1 kg i można je zużyć na jeden raz lub połowę upieczonej zamrozić. Dużym atutem tej odmiany jest to, że nie trzeba jej obierać, bo w czasie pieczenia/gotowania mięknie i razem ze skórką smakuje bardzo dobrze.
Rozsady robię razem z cukinią, kabaczkami i ogórkami, w połowie kwietnia.

by PomiDorka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *