Odmiany warzyw część VI

W zasypanym śniegiem świecie, może tego nie widać, ale do wiosny pozostało 38 dni. Dzień jest dłuższy od najkrótszego w roku o 1 godzinę i 53 minuty. Kolejna, szósta już część bardzo subiektywnego przewodnika po odmianach warzyw do amatorskiej uprawy w polskich warunkach. Zapraszam do lektury.

SELER KORZENIOWY jest na naszym rynku kilka dostępnych, dość podobnych do siebie odmian. Wszystkie wymagają ciepła, a więc muszą być uprawiane z rozsady. Nasiona można wysiewać od połowy lutego.

TALAR, EDWARD, ALBIN, MAKAR, DENAR Jeśli mam dostęp do nasion, to najbardziej lubię pierwsze trzy odmiany. Wydają mi się najbardziej aromatyczne, a TALAR zachowuje po ugotowaniu biały kolor.

Seler Talar, dobrze się przechowuje, jeszcze w marcu jest bardzo ładny.

Aby selery się udały trzeba zadbać o trzy sprawy. Po pierwsze nie mogą być posadzone głębiej niż rosły. Lepiej posadzić za płytko, niż za głęboko. Po drugie, muszą mieć cały czas wilgotno, a wręcz mokro. Po trzecie, kochają słońce i lubią zjeść. I tyle, zapewnijcie im te warunki, a urosną piękne, dorodne.

SELER NACIOWY od kilku lat sadzę odmianę VERDE PASCAL. Jest aromatyczna i rośnie u mnie bardzo bujnie. Jest dosyć odporna na przymrozki i przy łagodnych zimach, jakie były ostatnio, można korzystać z naci aż do wiosny.

Selery naciowe w grudniu.

SKORZONERA, SALSEFIA – nie ma wielkiego wyboru odmian, więc kupujemy to, co jest. Warto siać te warzywa, bo są nie tylko zdrowe, ale bardzo smaczne i bardzo łatwe w uprawie. I właśnie ta ostatnia cecha, a także niewielka dostępność tych warzyw w sklepach, to istotna zachęta do ich uprawy.

SZPINAK – uprawiam dwa rodzaje szpinaku. Tradycyjny szpinak warzywny i szpinak nowozelandzki.

SZPINAK WARZYWNY sieję w odmianach OLBRZYM ZIMOWY, MATADOR, ASTA. Jeśli zostanie wysiany za późno i będzie miał za sucho, to każdy z nich jest tak samo podatny na wybijanie pędów kwiatostanowych. Myślę, że w obliczu zmian klimatycznych i praktycznego braku wiosny, należy zmienić swoje podejście co do terminów wysiewu szpinaku. U mnie ostatnio udaje się szpinak tylko z wysiewu ozimego. Wysiewam go tuż przed zamarznięciem grządek, zwykle w grudniu. Nasiona leżą przez zimę i kiełkują wiosną najwcześniej jak to możliwe. Wtedy w maju są piękne plony. Można go siać jako przedplon pomidorów, ogórków.

SZPINAK NOWOZELANDZKI czyli trętwian czterorożny. Nazwa pochodzi od kształtu nasiona, z którego często wyrastają 4 rośliny.

Tak mocno rozrośnięty szpinak trzeba przyciąć, aby się rozkrzewił

Szpinak nowozelandzki na brzegu grządki z pomidorami

SZPINAK NOWOZELANDZKI, w przeciwieństwie do szpinaku warzywnego, nie jest wrażliwy na wysoką temperaturę i miłośnicy szpinaku mogą się nim cieszyć także w letnich miesiącach. Posadzony w żyznej ziemi i przycinany, mocno się rozrasta. Na jedną osobę w rodzinie wystarczą dwie – trzy rośliny. Pielęgnacja roślin w czasie wzrostu jest taka sama jak szpinaku zwyczajnego. Dobrze jest z niego zrobić rozsady. W marcu wysiewając po jednym nasionku do małych doniczek, wysadzanie do gruntu razem z pomidorami w maju.

Szpinak nowozelandzki

Mimo zimy za oknem, u mnie sezon już się zaczął. Begonie stale kwitnące powoli zaczynają być widoczne bez lupy. Wysiałam lobelie, bo też potrzebują dużo czasu, aby dorosnąć do maja, gdy zostaną wysadzone. Wysiałam bakłażany, dzisiaj postaram się wysiać ostre papryczki, a po 15 lutego, selery.

W ziemi jest pierwszy rzut kilku odmian sałaty, kalarepek, kapusta wczesna i kalafior. Ale patrząc na prognozy, chyba będę musiała sałaty i kapustne powtórzyć. To szybko kiełkujące warzywa i nie za długo można je trzymać w domu, bo są szczególnie wrażliwe na niedobór światła. W ostatnie ciepłe zimy, niedługo po skiełkowaniu wynosiłam je do szklarni. W ubiegłym roku posadziłam pierwsze sałaty i kapusty już 16 lutego, teraz tego nie zrobię, bo mrozy mają trwać jeszcze długo. Każdy rok jest inny i to też mnie cieszy.

Gdy miną mrozy, będzie czas na przycinanie. Kot Banderas już zaczął.

Kot

by PomiDorka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *